„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 9 lutego 2024 r.
HRECZNIAKI
Składniki:
300 g kaszy gryczanej
250 g sera białego
1 cebula
1 łyżka masła
Garść natki pietruszki
2 łyżki mąki
1 jajko
Sól
Pieprz
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sos:
200 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
500 ml śmietany
Sól
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Ser jeśli nie jest mielony, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać mąkę, wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Dłonie zwilżyć wodą, formować kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wykonanie sosu:
Podsmażyć na maśle posiekaną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli wrzucić pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Przyprawić solą. Po chwili wlać śmietanę, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu, by sos się lekko zredukował.
PIERNIK
Składniki:
3 szklanki mąki
3 jajka
0,5 margaryny
1 szklanka cukru
Przyprawa do piernika
1 szklanka kefiru
3-4 płynnego miodu
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Cukier utrzeć z jajkami. Margarynę roztopić i zostawić do wystygnięcia. Margarynę dodać do cukru z jajkami. Następnie dodawać po kolei wszystkie składniki. Dobrze zmiksować.
Wyłożyć na dwie blaszki keksowe lub jedną blachę tradycyjną, prostokątną.
Piec w temperaturze 170-180ºC przez ok. 50 min. Sprawdzić patyczkiem (wykałaczką) czy jest upieczony.
Kiedy wystygnie można przekroić go wzdłuż i przełożyć marmoladą lub powidłem najlepiej śliwkowym.
Przekazała Maria z Jodłówki
SCHAB (zamiast wędzenia)
Składniki:
2 kg schabu lub szynki
2 łyżki soli peklowanej
1 łyżka soli zwykłej
Mięso natrzeć solą i zostawić w lodówce na 48 godzin. Po wyjęciu mięsa dobrze wypłukać i włożyć do siatki wędliniarskiej.
Składniki na zalewę:
2 l wody
5 torebek herbaty czarnej
2 łyżki przyprawy Vegety
6 ziaren pieprzu prawdziwego
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
5 ząbków czosnku (pokroić w plastry)
Zagotować marynatę, włożyć mięso i gotować 1,5-2 godzin
Zostawić w zalewie do wystudzenia.
Przekazała Danuta z Chałupek
[icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. BERNADETTY [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. JUDYTY [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. KINGI
[icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe) [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””]
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów