„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 16 lutego 2024 r.
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ
Składniki:
5 ziemniaków średnich
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
2 łyżki kefiru
2 jajka
Sól
Pieprz
Szczypta kurkumy
Koper
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Cebulę również można zetrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Można podawać ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Przekazała Marii z Jodłówki
OMLET Z KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
0,5 szklanki kaszy jaglanej (surowa)
1 marchewka
100 g mrożonego groszku
4 jajka (1 jako na 1 osobę)
kiełki brokułu
natka pietruszki
sól
pieprz
chili
Wykonanie:
Kaszą jaglaną podprażamy na patelni. Zalewamy wodą (2 szklanki). Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Dosypujemy mrożony groszek i gotujemy następnie 5 minut. Kaszę z warzywami pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajko dokładnie mieszamy z pokrojoną natką pietruszki, dodajemy natkę pietruszki, dodajemy kaszę jaglaną z warzywami (dowolna ilość). Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię, dzieląc na odpowiednią ilość porcji. Smażymy na rumiano z obu stron.
Przed podaniem posypujemy kiełkami brokułu.
CIASTECZKA Z MARMOLADĄ
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
33 dkg masła (bardzo miękkiego)
5 żółtek
13 dkg cukru pudru
proszek do pieczenia (nabrać na czubek noża)
cukier wanilinowy
Wykonanie:
Dobrze wyrobić mąkę z masłem, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dobrze wszystko wysiekać nożem. Zrobić dołek i wbić 5 żółtek. Dobrze zagnieść ciasto.
Sposoby wykonania ciasteczek:
1. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy cienko i szklanką wykrawamy okręgi. Z drugiej wykrawamy również okręgi , a w środku dodatkowo kieliszkiem wykrawamy dziurkę (tak powstaje spód i wierzch ciasteczka).
Okręgi pieczemy w temperaturze 180°C do zarumienienia.
Po upieczeniu łączymy ze sobą przekładając marmoladą lub ulubioną masą.
2. To samo ciasto można wykorzystać do upieczenia rogalików z marmoladą.
3.To ciasto również doskonale nadaje się do upieczenia „orzeszków”. Pamiętać należy, aby foremki do orzeszków wykładać bardzo cienką warstwą ciasta.
Przekazała Maria z Żurawicy
Oponki niskowęglowodanowe
Składniki:
2 jajka
35 g maki koksowej
200 g tłustego twarogu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub płaska łyżeczka sody
Cukier wanilinowy
Wykonanie:
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto, następnie zwijamy w rulon z całości ciasta, kroimy na krótsze słupki i formujemy oponki. Oponki będą pieczone w piekarniku, dlatego układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 min w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Przekazała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów