„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 1 marca 2024 r.
ZIOŁOWE NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI na naleśniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
2 pęczki posiekanego koperku
1 pęczek posiekanego szczypiorku
1 pęczek bardzo drobno posiekanej pietruszki
SKŁADNIKI na farsz:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki masła
Sól, pieprz do smaku
SKŁADNIKI na sos:
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 pęczek posiekanego koperku
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 pęczek posiekanego szczypiorku
Sól do smaku
WYKONANIE:
SOS
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na ok. 30 minut, aby smaki się połączyły. W tym czasie przygotowujemy farsz i naleśniki.
FARSZ
Na maśle podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a następnie dodajemy do niej pokrojone pieczarki. Dusimy do chwili, aż woda z pieczarek odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
NALEŚNIKI
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misce i miksujemy do chwili połączenia się w jednolite ciasto. Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Na gorący naleśnik nakładamy 2-3 łyżki pieczarek i składamy go w trójkąt.
Naleśniki podajemy z kleksem sosu jogurtowo-ziołowym.
DESER Z POMARAŃCZY
SKŁADNIKI:
2 pomarańcze
2 żółtka
2 białka
1 łyżka cukru brązowego
4 łyżki mąki pszennej
¼ szklanki soku z pomarańczy
WYKONANIE:
Odcinamy górę pomarańczy i wydrążamy je, wrzucając miąższ do miski. Przelewamy przez sitko zawartość, odsączając z niego sok.
Do drugiej miski wkładamy 2 żółtka, łyżkę cukru i mieszamy. Dodajemy 2 łyżki mąki pszenne, sok z pomarańczy. Ponownie mieszamy i dosypujemy resztę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy ubite białka jajek.
Wydrążone pomarańcze wypełniamy masą i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
GOŁĄBKI Z TARTYMI ZIEMNIAKAMI I KASZĄ
SKŁADNIKI:
1 główka kapusty
2 kg ziemniaków
1 cebula
2 łyżki masła lub smalcu
1 jajko
3 garstki kaszy manny (jęczmiennej lub gryczanej)
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Główkę kapusty sparzamy, by uzyskać liście.
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Jeśli dodajemy kaszę jęczmienną lub gryczaną, to wcześniej ją zaparzamy. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, cebulę, sól, pieprz i kaszę. Wyrabiamy farsz, doprawiamy do smaku, zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
Podajemy z tłuszczem lub sosem grzybowym
Przekazała Stanisława
PUSZYSTY OMLET NA SŁONO
SKŁADNIKI:
3 jajka
3 łyżki mąki migdałowej
1 płaska łyżka mielonego lnu
szczypta soli
odrobina cukru wanilinowego
WYKONANIE:
Białka ubijamy razem z solą na sztywną pianę, dodajemy cukier wanilinowy, żółtka i ciągle mieszając (stopniowo i po woli) dosypujemy suche składniki. Całość delikatnie mieszamy, aby białka nie utraciły swojej puszystości.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i wylewamy masę, następnie smażymy z obu stron pod przykryciem. Po zarumienieniu omlet dekorujemy bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów