„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 22 marca 2024 r.
BABKA UCIERANA
Składniki:
25 dkg margaryny
6 jajek
30 dkg mąki
20 dkg cukru
cukier waniliowy
6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
10 dkg bakalii (dowolna mieszanka)
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po żółtku.
Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem naprzemiennie ze śmietaną.
Na końcu zmieszać bakalie. Z białek ubić pianę i wymieszać delikatnie.
Do 1/3 ciasta dodać kakao i wymieszać.
Na dno formy do pieczenia przełożyć ciasto białe a na nim rozprowadzić ciasto ciemne. Najlepiej użyć blaszkę z kominkiem. Blaszkę wysmarować tłuszczem. Piec ok. 40 min. w temperaturze 180ºC.
Po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem.
Podała Maria
CHRZAN z jajkiem (gotowany)
Składniki:
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
3 łyżki wody
1 łyżka masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagotować.
Po zagotowaniu dodać 1 szklankę chrzanu lub słoik. Wszystko zagotować. Oddzielnie roztrzepać 3 jajka z ½ szkl. śmietany 18%, wlać do gotującego się chrzanu i zagotować. Wyłączyć ogień a chrzan mieszać do ostygnięcia (żeby nie zrobiła się skorupa).
Podała Anna
KURCZAK Z WARZYWAMI
Składniki:
3 filety z kurczaka
½ kalafiora
½ brokułu
4 marchewki
½ puszki kukurydzy
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Filety pokroić na 3-4 części, posypać przyprawą do kurczaka, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z odrobiną czosnku. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki i zblanszować (parzyć we wrzątku przez 3 min) w osobnej wodzie z dodatkiem cukru. Marchewkę obrać, pokroić na większe talarki, obgotować w osobnej wodzie (15 min). W naczyniu żarootpornym układać kurczaka, brokuł, kalafior, marchew, kukurydzę. Całość zalać sosem beszamelowym i zapiekać 20-30 min.
SOS BESZAMELOWY
Składniki:
Szklanka rosołu wołowego
1 lub 2 żółtka
łyżka mąki
½ śmietanki lub mleka
Sok z cytryny
Sól, pieprz, ząbek czosnku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietanki. Rosół zagotować, do wrzątku wlać mąkę ze śmietanką. Mieszając doprowadzić do wrzenia i odstawić. Dodać żółtka wymieszane z pozostałą śmietanką. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Można dodać ząbek startego czosnku lub sól czosnkową.
BABKA WIELKANOCNA (KETO)
Składniki:
5 jaj
10 dkg roztopionego masła
sok z 1 cytryny
skórka otarta z cytryny
cukier wanilinowy
2 łyżki zamiennika cukru (erytrytol lub tewia)
szklanka maki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kandyzowana skorka z pomarańczy pokrojona w kostkę
gorzka czekolada
Wykonanie:
Do naczynia wbijamy 5 jaj i miksujemy. Następnie dodajemy po woli 2 łyżki ertytrytolu lub stewi, sok z cytryny, cukier wanilinowy, otartą skórkę z cytryny oraz roztopione i przestudzone masło.
Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy szklankę mąki migdałowej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
Składniki łączymy delikatnie mieszając i powstałe ciasto wlewamy do przygotowanej formy na bakę. Pieczmy w temp. 180 °C około 40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy, studzimy i polewamy czekoladową polewą. Babkę można udekorować skórką kandyzowaną z pomarańczy.
Polewa:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów