„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 5 kwietnia 2024 r.
SZAKSZUKA
SKŁADNIKI:
czerwona cebula
papryka czerwona
cukinia
pomidorki koktajlowe lub zwykłe
liście szpinaku
2 ząbku czosnku
śmietanka 30 %
2 jajka
natka pietruszki
czarnuszka
kozi ser w plastrach
sól, słodka papryka, curry, chili
WYKONANIE:
Na oliwie podsmażyć pokrojoną z w plastry cebulę. Dodajemy pokrojoną w plastry paprykę. Następnie dodać kilka plastrów cukinii pokrojonych w kostkę, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki, kilkanaście liści szpinaku i pokrojony czosnek.
Wszystko razem poddusić, podlać śmietanką i na wolnym ogniu wszystko podgotować.
Następnie na środku zrobić dołek i wbić jaja, żółtka należy na patelni delikatnie roztrzepać. Wszystko przyprawić.
Na koniec po bokach położyć plastry lub paski sera koziego (lub innego).
Podała Maria
BUŁECZKI Z KARMELEM
SKŁADNIKI na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
1 jajko
100 g masło
1 szklanka mleka
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczek cukru wanilinowego
1 opakowanie drożdży suszonych lub 45 g drożdży w kostce
SKŁADNIKI na karmel:
100 g cukru
1 łyżka masła
100 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE:
Do misy przesiewamy mąkę.
W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Ciągle mieszamy. Kiedy cukier i masło się rozpuszczą, odstawiamy je do lekkiego wystudzenia (powinny pozostać ciepłe) i dolewamy mleko oraz wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Po tym czasie mleko z masłem wlewamy do mąki, wbijamy jajko, dodajemy cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być jednolite, miękkie i ładnie odchodzić od dłoni.
Na patelni rozpuszczamy cukier, uważając aby się nie przypalił. Kiedy karmel będzie złoty i płynny dodajmy masło i mieszamy.
Następnie dolewamy śmietankę i gotujemy aż wszystko się razem połączy i zgęstnieje.
Na koniec całość doprawiamy szczyptą soli (jeśli chcemy uzyskać słony karmel).
Ciasto drożdżowe wałkujemy na cienki prostokąt.
Ciasto smarujemy roztopionym masłem i obficie posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Ciasto dokładnie rolujemy i kroimy na porcje.
Krążki przekładamy na blachę nasmarowaną tłuszczem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Bułeczki pieczemy ok. 20 min. w 180°C. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe polewamy słonym karmelem.
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów