„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 31 maja 2024 r.
SURÓWKA Z RZODKIEWKI
SKŁADNIKI:
350 gramów rzodkwi białej (lub rzodkiewki)
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
1 mały por
1 małe jabłko
3 łyżki kukurydzy z puszki
3 łyżki oleju roślinnego
WYKONANIE:
Odkrój zdrewniałą część pora. przekrój go wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w cienkie plastry.
Obierz jabłko i zetrzyj je na grubej tarce. Wymieszaj jabłko z porem oraz olejem.
Obierz rzodkiew, umyj ją i zetrzyj na grubej tarce, a następnie wymieszaj z pozostałymi warzywami oraz z przyprawami.
Na koniec dodaj do surówki kukurydzę (można dodać rodzynki). Odstaw na 10 minut. Gotowe do podania.
CIASTECZKA KAWOWE
SKAŁADNIKI:
100 g mąki (ok. ½ szklanki)
50 g masła (ok. ¼ kostki masła)
60 g. cukru pudru (ok. 4 łyżki)
1 żółtko
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
1 łyżka kakao
1 łyżka gorącej wody
Można dodać cynamon i 2 krople aromatu
WYKONANIE:
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i czekamy, aby wystygła.
Dodajemy mąkę, cukier puder, kakao, masło kroimy na małe kawałeczki i żółtko. Szybko wyrabiamy w rękawiczkach (ponieważ ciasto klei się do rąk). Kulkę ciasta odkładamy na 20 min. Po tym czasie odrywamy kawałeczki ciasta w wielkości orzechów laskowych i formujemy kulki, rolujemy je, aby miały podłużny kształt i za pomocą wykałaczki robimy wgłębienie (tak, by miała wygląd ziarenka kawy).
Wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w 180ºC przez 10-12 min.
Z jednej porcji wychodzi około 50 kawowych ciasteczek.
Podała Małgorzata
CIASTO OWOCOWE
SKŁADNIKI:
6 całych jaj
½ szkl. cukru
1 margaryna rozpuszczona i ostudzona
1 szkl. śmietany
5 szkl. mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
WYKONANIE:
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Po kolei dodajemy na przemian mękę z proszkiem, margarynę, śmietanę. Wylewamy na blachę.
A na wierzch układamy sezonowe owoce.
Piec w 180ºC nie całą godzinę.
Podała Małgorzata
ZUPA SZPARAGOWA Z SEREM
SKŁADNIKI:
6 łyżek masła
pół cebuli
1 łodyga selera naciowego
450 g świeżych szparagów
4 szklanki bulionu z kury
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej
pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
240 ml śmietanki 30 %
2 łyżeczki soku z cytryny
120 g startego sera Cheddar
4 plasterki boczku
WYKONANIE:
Na rozgrzanym tłuszczu (na patelni lub w garnku) podsmażamy ok. 15 min. pokrojone szparagi, seler naciowy oraz cebulę. Następnie dodajemy bulion, czosnek, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem 20/30 min. Po tym czasie odstawimy zupę, by nieco ostygła i dodajemy pokrojoną pietruszkę. Wszystko blendujemy. Dalej wlewamy sok z cytryny, dodajemy śmietankę i tarty ser.
Boczek kroimy w drobne paski i przysmażamy na chrupiąco. Przed podaniem dekorujemy talerz boczkiem i natką pietruszki.
Przekazała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów