„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 7 czerwca 2024 r.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE
SKŁADNIKI:
1 kg mąki
100 g drożdży
2 jajka
1 szklanka cukru
1 ½ szklanki ciepłego mleka
ok. ½ szklanki oleju
marmolada lub dżem
WYKONANIE:
W ½ szklance mleka z 2 łyżkami cukru rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wsypać cukier, dodać roztrzepane jajka, drożdże i wyrabiać dolewając resztę mleka, na końcu dodać olej.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Odstawić na ok 50 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkować posypując mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać po łyżeczce marmolady lub dżemu, zlepić i układać sklejoną stroną do dołu na blaszce wyłożone pergaminem.
Piec ok. 15 min w temp 180°C
Podała Edyta
DIP RZODKIEWKOWY
SKŁADNIKI:
1 pęczek rzodkiewki
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 pęczek szczypiorku
½ szklanki śmietany
sól, pieprz
WYKONANIE:
Pół pęczka rzodkiewek zetrzeć na tarce. Zmiksować z przyprawami jogurtem i śmietaną. Schłodzić w lodówce
Pozostałe rzodkiewki i szczypiorek posiekać i wymieszać z sosem.
CHŁODNIK KOPERKOWY
SKŁADNIKI:
2 l kefiru
30 dkg rzodkiewki
50 dkg zielonych ogórków
3-4 jaja
duży pęczek zielonego koperku
sól, pieprz
WYKONANIE:
Obrane ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i po chwili odcisnąć nadmiar soku. Jaja ugotować na twardo. Koperek drobno posiekać. Do kefiru dodać ogórki, rzodkiewkę i koperek. Wymieszać i schłodzić. Przed podaniem doprawić do smaku.
Podawać z ćwiartkami jaj.
BURGERY NA LIŚCIU SAŁATY
SKŁADNIKI:
70 g mięsa wołowego mielonego
mała cebula
płaska łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
szczypta imbiru i kurkumy
szczypta czerwonej słodkiej papryki w proszku
papryka ostra pieprz cayenne
1 jajko
ogórek kiszony
pomidor
sos/majonez
smalec lub oliwa z oliwek do smażenia burgerów
WYKONANIE:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko i przyprawy. Mieszamy około 5 min i formujemy burgery o grubości około 2 cm. Smażymy na patelni od 4-6 min z każdej strony. Przygotowujemy liście sałaty, plastry pomidora, cebulę pokrojoną w krążki, ser żółty tarty lub w plastrach, majonez bądź dowolny ulubiony sos, ogórki kiszone.
Układamy na talerz liść sałaty, burger, sos, posypujemy serem żółtym, dodajemy pomidory i ogórki kiszone, przykrywamy drugim liściem sałaty.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów