„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 21 czerwca 2024 r.
KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
1 kg ugotowanych ziemniaków (udusić jak na pierogi)
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 szkl. mąki
Z tego wyrobić ciasto i dodajemy mąkę jeśli ciasto jest lejące. Dzielimy na 12 kawałków.
PRZEPIS NA FARSZ:
2 filety z kurcz pokroić w kostkę. Dodać przyprawę do gyrosa i usmażyć. Do tego dodać garść natki pietruszki i 100 g sera żółtego startego. Wszystko mieszamy i farsz jest gotowy.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakłady farsz. Następnie formujemy kotlety. Obtaczamy w jajku i bułce i smażymy. Podajemy z dowolnym sosem i surówką.
Przekazała Lucyna z Łowiec
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM
SKŁADNIKI:
1 zupka chińska łagodna
1 puszka kukurydzy
1 seler konserwo (mały słoik)
2 puszki tuńczyka
4 jajka ugotowane na twardo
20 dkg ogórków konserwowych
6 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Makaron z zupki pokruszyć. Dodać przyprawę, która znajduje się w torebce. Zalać ¾ szkl., gorącej wody.
Wymieszać i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
UŁOŻENIE:
½ makaronu; kukurydza; 3 łyżki majonezu; sól, pieprz; seler; tuńczyk; białka starte na tarce; ogórek pokrojony w kostkę; 3 łyżki majonezu; sól, pieprz; pozostały makaron i żółtka starte na tarce. Na wierzchu można dać szczypiorek.
Przekazała Lucyna z Łowiec
CIASTO DROŻDŻOWE SYPANE
SKŁADNIKI:
5 dkg drożdży
½ szkl. cukru
cukier wanilinowy
½ szkl. ciepłego mleka
½ szkl. przestudzonego masła lub margaryny
2 jajka
2 szkl. mąki
szczypta soli
WYKONANIE:
Składniki układamy w misce w kolejności, takiej, jaka jest wypisana powyżej. Nie mieszać, przykryć ścierką i zostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu zamieszać łyżką, można dodać zamoczone wcześniej rodzynki.
Przełożyć do blachy np. keksówki (mniejszej niż standardowa).
Posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Inną wersją jest zamiast kruszonki położyć na wierzch sezonowe owoce. Pieczemy przez 20 min. w temperaturze 180°C, a następnie 160°C przez 15 min.
Maria z Jodłówki
LEMONIADA RABARBAROWA
SKŁADNIKI:
700 g rabarbaru
1 l wody
4 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE:
Rabarbar umyj, oczyść i pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, wrzuć rabarbar i przykryj pokrywką. Gotuj przez 15 minut do miękkości. Następnie odcedź przez sitko lub czystą ściereczkę, do uzyskanego płynu dodaj miód i sok z cytryny. Pozostaw do ostygnięcia.
Przechowuj w lodówce. Lemoniadę możesz rozcieńczyć wodą gazowaną lub niegazowaną. Proponowana proporcja 1:1.
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów