„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 12 lipca 2024 r.
KAWOWY TONIC
SKŁADNIKI:
kilka kostek lodu
150 – 200 ml toniku
30 ml mocnego espresso
plasterek pomarańczy lub kawałek skórki z limonki
opcjonalnie: syrop pomarańczowy
PRZYGOTOWANIE:
Do szklanki włożyć kostki lodu, wlać tonik zostawiając miejsce na kawę. Dodać espresso, udekorować plasterkiem pomarańczy lub dodać kawałek skórki z limonki.
Opcjonalnie dodać łyżkę syropu pomarańczowego dla złagodzenia smaku (oryginalne tonic espresso jednak go nie zawiera).
MAKARON Z SOSEM SEROWYM
SKŁADNIKI:
Paczka makaronu np. świderki
30 dkg sera żółtego
10 łyżek wody
10 łyżek śmietany
10 łyżek jogurtu naturalnego
Pieprz, sól do smaku
2 ząbki czosnku
WYKONANIE:
Makaron ugotować. Na patelnię włożyć ser żółty, wodę, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko chwilę poddusić, na koniec doprawić do smaku. Sosem polewać makaron.
Pozostawić w lodówce do zastygnięcia
Podała Agnieszka
DESER BISZKOPTOWO-BUDYNIOWY
SKŁADNIKI:
herbatniki maślane lub upieczony biszkopt
1 budyń
1 galaretka
WYKONANIE:
Budyń ugotować wg. Przepisu, ale w odrobinie mniejszej ilości mleka. Galaretkę podobnie rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Pozostawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wymieszać galaretkę z budyniem.
Wyłożyć herbatnikami spód blachy, wyłożyć warstwę masy budyniowo-galaretkowej, przełożyć herbatnikami i ponownie wyłożyć masę (kombinacja dowolna. Można zamiast herbatników użyć upieczony biszkopt. Należy go przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą.
Pozostawić w lodówce do zastygnięcia
Podała Agnieszka
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów