„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek,9 sierpnia 2024 r.
LENIWE PIEROŻKI
SKŁADNIKI:
½ kg twarogu
½ szklanki mąki
1 jajko
2 żółtka
szczypta soli,
ulubione przyprawy
WYKONANIE:
Wyrabiamy ciasto, uformować wałki i pokroić na małe kawałki. Zagotować 3-4 l wody. Na gotującą się wodę wrzucić pierożki i gotować do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Można spożywać na słono z bułką tartą przysmażoną na maśle lub na słodko z cukrem lub konfiturami.
Podała Maria
MUFINKI W MINUTĘ
SKŁADNIKI:
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżka ksylitolu
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajo
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Ciasto nałożyć do papilotów na mufinki.
Do każdej mufinki dołożyć po malinie. Ułożyć na talerz, włożyć do mikrofali i piec 1-3 minut.
Podała Maria
SAŁATKA Z CUKINII Z KURKUMĄ
SKŁADNIKI:
6 kg cukinii
6 dużych cebul
1 kg marchewki
2 czerwone papryki
ZALEWA:
5 szklanek cukru
3 szklanki octu
1 łyżka kurkumy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
3 łyżki oleju
3 łyżki soli
WYKONANIE:
Cukinię obieramy, kroimy na pół usuwamy miąższ. Kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na szatkownicy cebulę kroimy w półplasterki a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. I kroimy w drobną kostkę. Warzywa mieszamy.
Składniki na zalewę zagotuj w dużym garnku. Dodajemy warzywa i gotujemy 15 minut. Sałatkę wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Podała Edyta
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów