„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 30 sierpnia 2024 r.
POMIDORY ZMKNIĘTE W SŁOIKACH
Pomidory umyć (proponowany gatunek: lima), pokroić i włożyć do słoików. Wkładamy do słoików i ubijamy maksymalnie tłuczkiem. Przy ubijaniu dwukrotnie solimy.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20/30 min.
Pomidory umyć (proponowany gatunek: lima), pokroić i włożyć do słoików. Wkładamy do słoików i ubijamy maksymalnie tłuczkiem. Przy ubijaniu dwukrotnie solimy.
Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20/30 min.
SOK KECZUPOWY
3 kg papryki zemleć przez maszynkę ze średnimi oczkami, również zemleć 8-10 dkg chili, dodajemy 30 dkg cukru, 7 dkg soli (3,5 łyżki) i 2/3 szklanki oleju. Wszystko łączymy.
Pogotować tak, aby trochę odparowało. Przykrywamy i zostawiamy do następnego dnia.
Dodajemy do tego niedużą przeciśniętą główkę czosnku, 7 liści laurowych, 1/2 szkl octu 10%, 2/3 dużego przecieru pomidorowego (0,9). Wszystko łączymy, zagotować ok. 10/15 min., nakładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.
SOS WARZYWNY
3 cebule pokroić drobniutko i dodać 2 kg cukinii obranej, wydrążonej, zmielonej na grubym sitku, posolić i odstawić.
W tym czasie zemleć na maszynce o grubych oczkach: 4 marchewki, 1,5 kg pomidorów, 3 papryki.
Dodać: ¾ szkl oleju, liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu, troszkę posolić i zagotować. Dusić przez ok. pół godziny. Wtedy dodać cukinie z cebulą, zamieszać i przyprawić do smaku octem, chili, solą, pieprzem, papryką.
PAPRYKA KONSERWOWA
Przepis na 5 kg papryki.
4 cebule kroimy w piórka, sparzamy, odcedzamy i zostawiamy. Do każdego litrowego słoika wkładamy 2 ziarnka pieprzu, 2 ząbki czosnku obranego, gałązkę kopru, liść laurowy, ziele angielskie. Myjemy i wydrążamy paprykę, kroimy w kawał i układamy w słoikach. Na wierzch kładziemy troszkę cebuli.
Zalewamy gorącą zalewą tak żeby przykryła paprykę i cebulę.
Zalewa:
1 l wody,
1/2 szkl. octu,
1/2 szkl cukru,
2 łyżki soli
Wszystko zagotowujemy i zalewamy paprykę.
UWAGA: Od zagotowania pasteryzujemy nie dłużej jak 4-5 min.
Podała Maria
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów