„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 6 września 2024 r.
CIASTO Z CUKINII
SKŁADNIKI:
skóra starta z 2 cytryn
sok z jednej cytryny
½ szkl. oleju rzepakowego
1 szkl. cukru
2 jajka
2 szkl. cukinii obranej, wyciśniętej (nie wyciskać za mocno)
2 szkl. mąki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasta
WYKONANIE:
Piekarnik nastawić na 160 st. Blachę (25x30cm) wyłożyć papierem.
Skórkę z cytryn zetrzeć na tarce na drobnych oczkach jak jabłka.
Mąkę przesiać
Dodać: 1 szkl cukru, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki sody, 1 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszać suche składniki, dodać ½ szkl. oleju, 2 jajka, sok z jednej cytryny, skórkę z jednej lub dwóch cytryn. Wszystko razem połączyć. Masę wyłożyć na blachę i piec ok. 1 godzinę.
Podała Edyta
KOTLECIKI Z KALAFIORA W MIGDAŁACH
SKŁADNIKI:
1 kalafior
1 cebula
1 łyżka oliwy
mąka (opcjonalnie)
szczypta brązowego cukru
sól do smaku.
1 ząbek czosnku
pieprz do smaku
1-2 jajka
płatki migdałowe
WYKONANIE:
Kalafior myjemy, dzielimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem brązowego cukru i soli. Ugotowany kalafior rozdrabniamy za pomocą „ugniatacza” do ziemniaków. Odciskamy masę z nadmiaru wody. Dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pieprz, sól i jajko. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać około dwie łyżki mąki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Wbijamy do miski jajko i roztrzepujemy. Z masy kalafiorowej formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w jajku oraz w płatkach migdałowych. Układamy wszystko na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 10 minut, a następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 10 minut.
PASTA TWAROGOWA Z POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
200 g twarogu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona ostra papryka
WYKONANIE:
Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Do naczynia włożyć twaróg, masło, czosnek i koncentrat. Zmiksować. Gładką, lśniącą pastę przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Schłodzić w lodówce. Podawać do kanapek.
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów