„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 13 września 2024 r.
KOTLETY Z KAPUSTY WŁOSKIEJ
SKŁADNIKI:
1 średnia główka kapusty włoskiej (1 kg odciśniętej ugotowanej kapusty),
15-20 dag sera żółtego,
3 łyżki natki pietruszki,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
2 marchewki,
4 jaja,
10-15 dag bułki tartej,
5-6 łyżek mąki krupczatki,
tłuszcz do smażenia,
sól,
pieprz.
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, ugotować i odcisnąć nadmiar wody. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju. Ugotowaną marchew pokroić w kostkę. Do kapusty dodać cebulę, marchew, natkę pietruszki, bułkę tartą, ser żółty starty na tarce o dużych oczkach oraz jaja. Całość wymieszać i pikantnie doprawić. Z masy formować niewielkie kotleciki i obtaczać w mące krupczatce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podawać jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami lub z dowolnym sosem, np. grzybowym.
CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI
Ciasto:
SKŁADNIKI:
30 dag mąki
15 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
1-2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka kakao
WYKONANIE:
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche. Podzielić na dwie części. Większą część ok. 2/3 ciasta pozostawić bez dodatków (ciasto jasne), do pozostałej części – 1/3 dodać kakao (ciasto ciemne). Oba ciasta schłodzić.
Masa budyniowa:
SKŁADNIKI:
1 l mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier do smaku
WYKONANIE:
Z podanych składników ugotować budyń.
Piana:
SKŁADNIKI:
1 szklanka białek
1 szklanka cukru kryształu
1 jasny budyń
WYKONANIE:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodając suchy budyń.
Dodatek:
1 1/2 kg jabłek
WYKONANIE:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie do pieczenia:
Spód blaszki wyłożyć ciastem jasnym – na ciasto równomiernie rozprowadzić ciepłą masę budyniową – nałożyć odciśnięte jabłka – przykryć pianą – na wierzch zetrzeć ciasto ciemne.
Kroić po wystudzeniu, najlepiej na następny dzień. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów