Jak co roku Związek Rodu Kątskich i Caritas Archidiecezji Przemyskiej zachęca do włączenia się w akcję pierników świątecznych. W poprzednich latach te słodkości docierały np. na granicę polsko-białoruską lub do uchodźczych rodzin z Ukrainy, a w tym roku mają łączyć nasze rodziny. Stąd hasło “sami dla siebie”.
W czwartek, 21 grudnia 2023 r., w programie “W rytmie wydarzeń” Barbara Kątska przekonywała, że wspólne pieczenie pierników jest wspaniałą integracją rodziny, a wspólnie spędzony czas zawsze owocuje dobrą atmosferą i ciekawymi rozmowami. Przedstawicielka Związku Rodu Kątskich podała też przepis na świąteczne pierniki, bo jak się okazuje – jeszcze nie jest za późno, aby przygotować takie wypieki.
SPRAWDZONY PRZEPIS
1. Składniki
80 dkg mąki,
1 szklanka miodu płynnego,
1 szklanka cukru,
1/2 kostki margaryny lub masła,
2 jajka,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki sody,
1 łyżeczka zmielonych goździków lub przyprawa do pierników.
2. Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy ciasto, tak aby się nie kleiło.
Rozwałkować ciasto na grubość 2-4 mm.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 7-10 minut.
3. Lukier:
1 białko,
10 dkg cukru pudru,
sok z 1/3 cytryny.
Białka lekko ubić, dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny.
Dekorować wystudzone ciasteczka.