„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 2 lutego 2024 r.
Jabłecznik z pomadą
Składniki:
2 szklanki mąki
1 margaryna
1 serek Danio waniliowy
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
8 jabłek (polecana Reneta)
Lukier:
1 szklanka śmietany
¾ szklanki cukru
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy.
Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. W wydrążone miejsca wkładamy orzechy lub marmoladę (według uznania). Połówki jabłek wykładamy na ciasto dziurkami do spodu blachy.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu aż jabłka będą miękkie (ok. 40 min., sprawdzamy to wykałaczką).
W czasie pieczenia ciasta, przygotowujemy lukier. Śmietanę i cukier mieszamy razem i rozprowadzamy go zaraz po wyciągnięciu na gorącym cieście.
Przekazała Janina z Jarosławia
Jabłecznik z bezą i kruszonką
Składniki:
2,5 szklanki mąki
25 masła lub margaryny
1 proszek do pieczenia
4 żółtka
5 dkg cukru
1,5 kg jabłek
Cynamon (opcjonalnie)
Beza:
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę siekamy z margaryną. Po wysiekaniu dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do maki z margaryną i proszkiem i zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy na blachę, drugą dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki.
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach i wykładamy na blaszkę z ciastem. Jabłka posypujemy cynamonem.
Z zamrażarki wyciągamy jedną część ciasta i ścieramy na grubych oczkach na jabłka.
4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru. Jak jest dobrze ubite dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy.
Pianę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wyciągamy z zamrażarki druga część ciasta i ścieramy na pianę.
Piekarnik nagrzewamy do 190 °C (góra – dół). Wkładamy ciasto i skręcamy na pieczenie tylko od dołu. Po ok. 40 min. przekręcamy na pieczenie góra – dół do zarumienienia bezy.
Przekazała Zdzisława z Długiego
Kaczka w miodzie i musztardzie
Składniki:
1 kaczka
1 kg jabłek szara reneta lub inne jabłka słodko-winne
3 gruszki
1 łyżka miodu
1 łyżka musztarda Dijon
sok z cytryny
cukier wanilinowy
łyżka masła
Z miodu i musztardy przygotujemy bejcę. Kaczkę oczyszczamy, jedno lub dwa jabłka kroimy na ćwiartki, wkładamy do środka kaczki, a zaprawą z miodu i musztardy dobrze smarujemy całą powierzchnię kaczki. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie pieczemy przez ok. 2h w temp. 180 °C.
W tym czasie obieramy pozostałe jabłka i gruszki, kroimy na ćwiartki i skraplamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy owoce, posypujemy cukrem wanilinowym i karmelizujemy na złoty kolor.
Podajemy jako dodatek do kaczki.
Przekazała Marta z Prałkowiec
[icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. BERNADETTY [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. JUDYTY [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. KINGI
[icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe) [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””]
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów