Audycja kulinarna: Gotuj z Radiem FARA!

„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00

Tel. 16 67 67 000

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 2 lutego 2024 r.

 

Jabłecznik z pomadą

 Składniki:

2 szklanki mąki

1 margaryna

1 serek Danio waniliowy

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

8 jabłek (polecana Reneta)

Lukier:

1 szklanka śmietany

¾ szklanki cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód blachy.
Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wydrążamy gniazda nasienne. W wydrążone miejsca wkładamy orzechy lub marmoladę (według uznania). Połówki jabłek wykładamy na ciasto dziurkami do spodu blachy.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do czasu aż jabłka będą miękkie (ok. 40 min., sprawdzamy to wykałaczką).

W czasie pieczenia ciasta, przygotowujemy lukier. Śmietanę i cukier mieszamy razem i rozprowadzamy go zaraz po wyciągnięciu na gorącym cieście.

Przekazała Janina z Jarosławia


Jabłecznik z bezą i kruszonką

 Składniki:

2,5 szklanki mąki

25 masła lub margaryny

1 proszek do pieczenia

4 żółtka

5 dkg cukru

1,5 kg jabłek

Cynamon (opcjonalnie)

Beza:

4 białka

1 szklanka cukru

1 łyżka maki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąkę siekamy z margaryną. Po wysiekaniu dodajemy proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do maki z margaryną i proszkiem i zarabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wkładamy na blachę, drugą dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki.

Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach i wykładamy na blaszkę z ciastem. Jabłka posypujemy cynamonem.

Z zamrażarki wyciągamy jedną część ciasta i ścieramy na grubych oczkach na jabłka.

4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru. Jak jest dobrze ubite dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy.

Pianę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wyciągamy z zamrażarki druga część ciasta i ścieramy na pianę.

Piekarnik nagrzewamy do 190 °C (góra – dół). Wkładamy ciasto i skręcamy na pieczenie tylko od dołu. Po ok. 40 min. przekręcamy na pieczenie góra – dół do zarumienienia bezy.

Przekazała Zdzisława z Długiego


Kaczka w miodzie i musztardzie

Składniki:

1 kaczka

1 kg jabłek szara reneta lub inne jabłka słodko-winne

3 gruszki

1 łyżka miodu

1 łyżka musztarda Dijon

sok z cytryny

cukier wanilinowy

łyżka masła

Z miodu i musztardy przygotujemy bejcę. Kaczkę oczyszczamy, jedno lub dwa jabłka kroimy na ćwiartki, wkładamy do środka kaczki, a zaprawą z miodu i musztardy dobrze smarujemy całą powierzchnię kaczki. Odstawiamy na kilka godzin, a następnie pieczemy przez ok. 2h w temp. 180 °C.

W tym czasie obieramy pozostałe jabłka i gruszki, kroimy na ćwiartki i skraplamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy owoce, posypujemy cukrem wanilinowym i karmelizujemy na złoty kolor.

Podajemy jako dodatek do kaczki.

Przekazała Marta z Prałkowiec


[icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. BERNADETTY [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. JUDYTY [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY S. KINGI

[icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””] PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe) [icon name=”grin-alt” style=”regular” class=”” unprefixed_class=””]


Przepisy według kategorii:

CIASTA I CIASTECZKA

DANIA OBIADOWE

DESERY

PIECZYWO

PRZEKĄSKI I DODATKI

PRZETWORY

SAŁATKI I SURÓWKI

ZUPY


Alfabetyczna lista przepisów

A
Amoniaczki (ciasteczka)
Andrut
Antonianki (ciasteczka)

B
Babka bananowa
Babka cytrynowa
Babka piaskowa (2 wersje)
Babka puszysta
Babka śmietankowa (wielkanocna)
Babka wielkanocna “Zebra”
Babka z majonezem
Bananowiec
Barszcz na ogórczance
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami
Bigos cygański
Bigos z pieczarek
Biszkopt (do kremów i galaretek)
Biszkopt orzechowy (do tortu)
Biszkopt szybki
Biszkopt z masą jabłkową
Biszkopt z pięciu jaj
Blok
Brownie czekoladowe
Brukselka z winogronami i czerwoną kapustą
Bulwiok futomski
Bułeczki domowe
Bułeczki drożdżowe nadziewane
Bułeczki lniane (bez mąki)
Buraki marynowane
Buraki na zimę z czosnkiem i cebulą

C
Calzone o. Marka, karmelity bosego
Carpaccio z buraka
Cebulaki
Chałka
Chatka Puchatka
Chleb bez zaczynu
Chleb domowy
Chleb mieszany łyżką
Chleb pszenny
Chleb żytni
Chlebek bananowy
Chłodnik jogurtowy z zielonych szparagów
Chrzan z jajkami (sos chrzanowy)
Chrzan z jajkiem na stół wielkanocny
Ciasteczka budyniowe
Ciasteczka drożdżowe z jabłkami
Ciasteczka francuskie
Ciasteczka kakaowo-kokosowe
Ciasteczka koperty
Ciasteczka kruche (bez jajek)
Ciasteczka “maszynkowe”
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasteczka ryżowe
Ciasteczka słone
Ciasteczka ze śliwkami
Ciasteczka z musli
Ciasteczka z ziarnami bez mąki (bezglutenowe)
Ciasto bananowe z patelni
Ciasto czekoladowe
Ciasto drożdżowe (2 wersje)
Ciasto “Dymek”
Ciasto jabłkowo-orzechowe
Ciasto japońskie z makiem
Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto “Kocie oczka”
Ciasto kruche
Ciasto kruche z rabarbarem
Ciasto kruche z pianką budyniową i malinami
Ciasto marchewkowe
Ciasto na pierogi i uszka
Ciasto na pizzę (bez czekania)
Ciasto przekładane masą rabarbarową
Ciasto toffi
Ciasto z cukinią
Ciasto z cukinią i marchewką
Ciasto ze śliwkami
Ciasto z kremem i truskawkami
Ciasto z makiem
Ciasto z owocami (1) (np. z rabarbarem)
Ciasto z owocami (2)
Ciasto z rabarbarem
Ciasto z truskawkami
Ciasto z wiórkami kokosowymi
Cukinia a’la ananas
Cukinia nadziewana
Cukinia po gruzińsku
Cytrynowiec (2 wersje)
Czajkowski (Niebo w gębie)
Czekoladowa pianka
Czekośliwki
Czosnek kiszony

D
Danie jednogarnkowe
Deser bez cukru (placki z masła orzechowego)
Deser ryżowy
Deser z borówkami i serkiem mascarpone
Deser z kaszy manny (placuszki)
Drożdżowe ciasto
Drożdżówka dla leniwych
Drożdżówki
Dymek (ciasto)
Dziad – ciasto à la piernik
Dżem czereśniowo-różany
Dżem i sok z wiśni
Dżem truskawkowo-różany
Dżem z aronii
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z truskawek, aronii i jabłek

F
Fale Dunaju
Faworki
Faworki pieczone
Faworkowe róże
Francuskie “ślimaczki”
Francusko-drożdżowe ciasto (rogaliki)
Frittata z ziemniakami, szpinakiem i fetą

G
Galaretkowiec
Gofry (2 wersje)
Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami
Gołąbki z mięsem i grzybami
Gołąbki z młodej kapusty bez zawijania
Groszek ptysiowy
Grzyby marynowane
Grzyby marynowane na słodko
Grzyby (podpinki) mrożone

J
Jabłkowa róża
Jagodzianki
Jajka w mięsie mielonym
Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów

K
Kapusta kiszona w słoikach
Kajmak (wafel tortowy)
Kapuśniaczki
Kapuśniak z młodej kapusty z pieczarkami

Kapuśniak babuni
Karkówka w herbacie
Karkówka z pieczarkami i cebulą w sosie pomidorowym
Karpatka
Kasza jaglana z warzywami
Kawa pana Tadeusza
Kawa po mandżursku
Kawa po wiedeńsku
Kawuś
Keks
Ketchup
Ketchup à la sos do spaghetti
Ketchup z cukinii
Ketchup ze śliwek węgierek
Kisiel domowy
Klopsiki rybne
Kluski ziemniaczane
Knedle ze śliwkami
Kocie oczka
Koktajl “Pogromca tłuszczu” z jarmużem
Koktajl z jarmużu
Kompot z czereśni na zimę
Konfitury z cebuli
Konfitury z wiśni
Koperty (ciasteczka)
Kopiec kreta
Kopytka dyniowo-jaglane
Kostka ogórkowa kiszona
Kotleciki z piersi z kurczaka
Kotlety jajeczne z dynią
Kotlety mielone z cukinią
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce
Kotlety schabowe zapiekane z jabłkiem i cebulą
Kotlety z cukinii
Kotlety z płatków owsianych
Kotlety z soczewicy i kaszy jęczmiennej
Krakersik z krówką i śmietaną
Krem cytrynowy
Krem do ciasta z truskawkami (karpatkowy)
Krem pomidorowy z pieczoną papryką
Krem z kaszy manny (dla dorosłych)
Kremówka prosta
Kremówka wyśmienita
Kulebiak (kartoflak)
Kurczak na porze

L
Leczo szybki z cukinii
Lemoniada z ogórków
Lukier
Lukier gotowany
Lukier z białka (2 wersje)
Lukier z masłem (bez białka)

Ł
Łosoś wędzony w szpinaku
M
Makaron (i naleśniki) bez mąki
Majonez domowy
Makaron z ciasta naleśnikowego
Makaron z cukinią
Makaron z sosem warzywnym z pieczarkami
Makaron ze szpinakiem i z rybą
Makaron ze szpinakiem i serem blue
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą (lub szpinakiem)
Makowiec
Makowiec krucho-drożdżowy
Malinowachmurka
Marcepan (placek serowo-makowy)
Marchewka na ciepło (do obiadu)
Marmolada z jabłek i dyni
Marmolada z jabłek, śliwek i pomidorów
Masa budyniowa
Masa czekoladowa tradycyjna
Masa czekoladowa z Nutellą
Masło klarowane (2 sposoby)
Mazurek jabłkowo-pomarańczowy
Mazurek makowo-kokosowy
Mazurek makowo-serowy
Mazurek orzechowy
Mazurek słodki
Momenty (ciasteczka)
Mufinki (2 wersje)
Mufinki z serem i jagodami
Murzynek szybki z wodą gazowaną

N
Naleśniki (i makaron) bez mąki
Naleśniki budyniowe
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki leningradzkie
Naleśniki razowe z twarożkiem
Naleśniki tiramisu
Niebo w gębie (Czajkowski)
Nocne bułeczki
“Nutella” ze śliwek

O
Obwarzanki słone z makiem
Ogórki kiszone (3 wersje)
Ogórki kiszone obrane
Ogórki konserwowe (2 wersje)
Ogórki meksykańskie
Ogórki w zalewie musztardowej
Ogórki z kurkumą
Omlet z zasmażanymi ziemniakami
Oponki z serem
Orzeszki
Owoce zapiekane pod kruszonką

P
Paluszki babuni
Paluszki do barszczu (3 wersje)
Paluszki drożdżowe z sezamem
Paluszki z amoniakiem
Papryka faszerowana ryżem
Papryka marynowana (konserwowa)
Papryka w słoikach
Pascha
Pascha wielkanocna
Pasta do chleba z brokułów
Pasta do chleba z soczewicy
Pasta jajeczna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Pasta rybna do chleba (z mintaja)
Pasta z makreli z twarogiem
Pasta z tuńczyka (2 wersje)
Paszteciki
Paszteciki krucho-drożdżowe (ciasto)
Pasztet gryczany
Pasztet gryczany
Pączki (2 wersje)
Pączki serowe na szybko
Pianka czekoladowa
Pieczarki faszerowane
Pieczarki z boczkiem
Pieczeń wieprzowa
Pierniczki
Pierniczki caritas (dla służb mundurowych)
Pierniczki dobre
Piernik
Piernik adwentowy
Piernik drożdżowy
Piernik drożdżowy z masą budyniową
Piernik ekspresowy
Piernik na maślance (bez jajek)
Piernik staropolski
Piernik staropolski drożdżowy
Piernik z powidłami
Pierogi ruskie
Pierogi z kapustą  i grzybami
Pierogi z serem na słodko
Pierogi z truskawkami
Pieróg jarosławski (bieszczadzki)
Pieróg z kaszy gryczanej
Pierś z indyka z jabłkami i żurawiną
Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami
Pingwinki
Pigwa do słoików
Pigwa do żucia
Pigwa – sok
Pizza
Pizza (ciasto bez czekania)
Pizza o. Marka
Placek drożdżowo-kruchy z ziemniakami (kulebiak, kartoflak)
Placek drożdżowy z białek
Placek  japoński z makiem
Placek orzechowy (3 wersje)
Placek orzechowy we francuskim cieście (2 wersje)
Placek pomarańczowy
Placek śmieciuch
Placek serowo-makowy
Placek ze śliwkami
Placek z owocami
Placek z serem
Placki z cukinii i brokułu
Placki z dyni
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane z jabłkiem i marchewką
Placki z masła orzechowego
Placki z selera
Placuszki z kurczaka z musztardą
Podudzia na kapuście kiszonej
Polewa czekoladowa
Powidła śliwkowe z piekarnika
Powidła z papryki
Precelki słone (paluszki do barszczu 2)
Proziaki
Przysmak z węgierek (powidła)
Ptasie mleczko
Ptasie mleczko trójkolorowe
Ptysie nadziewane pieczarkami

R
Racuchy
Racuchy Aguni
Racuchy z jabłkami na maślance
Racuchy z kapustą
Racuszki afrykańskie
Rogale słone z makiem
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki-grzebyki (bez jajek)
Rogaliki kruche (2 wersje)
Rogaliki krucho-drożdzowe
Rogaliki piwne
Rogaliki z budyniem
Rogaliki z ciasta drożdżowo-francuskiego
Rogaliki z jabłkami
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Rolada kokosowa
Rolada szpinakowa
Rolada z kurczakiem
Rolada z sera żółtego
Roladki schabowe
Roladki z karkówki z kiełbasą
Roladki z kurczaka ze szparagami
Roladki z piersi z kurczaka z pieczarkami
Ryba po grecku
Ryba po rybacku
Ryba z pieczarkami
S/Ś
Sałatka brokułowo-kalafiorowa
Sałatka chrzanowa
Sałatka jajeczna z porem i szynką
Sałatka jugosłowiańska
Sałatka kolorowa z suszonymi owocami
Sałatka na krakersach
Sałatka obiadowa z sałaty lodowej
Sałatka pożywna
Sałatka serowo-jajeczna
Sałatka śledziowa (1)
Sałatka śledziowa (2)
Sałatka śledziowa warstwowa
Sałatka warstwowa
Sałatka warstwowa z kalafiora
Sałatka z brokułu s. Wiktorii
Sałatka z brokułu z serem feta
Sałatka z brokułem
Sałatka z buraków do słoika
Sałatka z buraków gotowanych (2 wersje)
Sałatka z buraków i rukoli
Sałatka z buraków, jajka i ogórków
Sałatka z buraków surowych
Sałatka z cukinii “Pyszota” (do słoików)
Sałatka z czerwonej kapusty (do słoików)
Sałatka ze szpinakiem
Sałatka z groszku zielonego na ciepło
Sałatka z indykiem
Sałatka z kurczaka (2 wersje)
Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej
Sałatka z kurkus
Sałatka z makaronem
Sałatka z ogórków kiszonych z papryką
Sałatka z papryki z kurczakiem
Sałatka z papryki i buraków (do słoików)
Sałatka z piersi z kurczaka z żurawiną
Sałatka z pora i kabanosów
Sałatka z rukolą
Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z ryżem
Sałatka z selera (2 wersje)
Sałatka z soczewicy z cukinią
Sałatka z suszonymi pomidorami z fetą (do słoików)
Sałatka z tuńczykiem na liściach sałaty
Sałatka z zielonych pomidorów (do słoików)
Schab wg pani Marii
Serek do święcenia
Sernik czarno-biały
Sernik bez spodu
Sernik delikatny
Sernik jogurtowy na biszkoptach
Sernik mango na zimno
Sernik na zimno s. Pauliny
Sernik na zimno z jogurtu greckiego
Sernik św. Kingi
Sernik wiśniowy z ananasami
Sernik z ciastem ucieranym
Sernik z dynią
Serownik z puchem cytrynowym
Sernik z jabłkami
Skórka pomarańczowa kandyzowana
Skubaniec
Słodki mazurek
Sok przecierowy
Sok z mięty
Sok z wiśni
Sos chrzanowy
Sos do makaronu
Strucla krucho-drożdżowa z makiem
Surówka dyniowa
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z marchwi
Syrop z kwiatów bzu czarnego
Syrop z mniszka (2 wersje)
Szarlotka (2 wersje)
Szarlotka dla najbliższych
Szarlotka gotowana
Szarlotka z bezą
Szarlotka z bezą i kruszonką
Szpinak s. Judyty
Szpinak z serem
Szybka sałatka z tuńczyka
Szybki deser à la Pavlova
Szynka domowa
Szybkie leczo z cukinii
Szyszki kukurydziane
Śledzie po myśliwsku
Śledzie z cebulą
Śledzie z kapustą i majonezem
Śledzie z leśniczówki
Śledzie z majonezem i kolendrą
Śledzie z żurawiną
Śliwki do piernika

Śliwki węgierki z piekarnika (powidła śliwkowe z piekarnika)
Śliwki z czekoladą (Czekośliwki)
Śmieciuch (placek)

T
Tarciuchy
Tarta sernikowa
Toffi
Tort “Łamaniec”
Tort makowy
Tort mech leśny
Tort orzechowy
Tort orzechowy makaronikowy
Tort orzechowy z bułką tartą (3 wersje)
Tort sałatkowy
Tort z orzechów gniecionych wałkiem, z masą kawową
Tortilla

U
Udka indycze z ziołami
Udka w zalewie z ryżem
Usta Romana
Uszka z grzybami

W
Wafel tortowy
Wafel z biszkoptami
Wiśnie w galaretce i sok z wiśni
Wołowina do słoików
Wykwintny wafel

Z
Zalewa do papryki marynowanej
Zakwas buraczano-warzywny (2 wersje)
Zapiekanka klasyczna z makaronem
Zapiekanka św. Daniela
Zapiekanka św. Józefa
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z mięsem
Zebra (babka wielkanocna)
Zupa chlebowa
Zupa krem z brokułów (lub brukselki lub kalafiora)
Zupa krem z dyni z dodatkiem mięsa
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z kolendrą
Zupa marchwianka
Zupa pomidorowa z makaronem z ciasta naleśnikowego
Zupa szczawiowa
Zupa z cukinii
Zupa z czereśni (lub innych owoców)
Zupa z krewetek
Zupa z soczewicy

PORADY RÓŻNE
Borówki do farszu na zimę
Chrzan w lodówce
Chwasty w kostce brukowej
Cytryna w zmywarce
Kapusta kiszona – niwelowanie jej zapachu podczas gotowania
Kiszenie ogórków (kilka porad)
Myjki do naczyń – czyszczenie
Placki ziemniaczane – aby były chrupiące i nie ciemniały
Puszysta masa serowa/ciasto
Słoiki do przetworów
Zielone naleśniki