„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 23 lutego 2024 r.
PIWOSZKI
SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki
2 kostki margaryny
1 szklanka piwa
WYKONANIE:
Wszystko zagnieść i odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy. Ciasto pokroić na prostokąty, nałożyć twardą marmoladę i zawinąć.
Piec w temperaturze 200°C przez ok. 20 min (do zarumienienia).
Inna propozycja:
Zamiast marmolady, można użyć farszu jak do pasztecików, np. z kapustą. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem i posypać odrobiną kminku.
Przekazała Anna
SOS DO MAKARONU szpinakowo-cukiniowy
SKŁADNIKI:
Ilości składników według uznania i potrzeby
cukinia
pomidory suszone za słoika
śmietanka 30%
szpinak (surowy lub mrożony)
sól, pieprz, curry
WYKONANIE:
Cukinię podsmażamy, dodajemy pomidory (wcześniej można je pokroić na mniejsze kawałki). Dodajemy śmietankę (dowolną ilość) i szpinak. Przyprawiamy czosnkiem, pieprzem i curry. Wszystko razem chwilę podusić.
Przekazała Maria
KAPUSTA CZERWONA
SKŁADNIKI:
800 g czerwonej kapusty (pół dużej główki)
1 listek laurowy
1 kwaskowate jabłko
2-3 łyżki octu balsamicznego
2-3 łyżeczki płynnego miodu
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 duża cebula
2-3 łyżeczki mąki pszennej
WYKONANIE:
Kapustę szatkujemy, umieszczamy w garnku z grubym dnem. Wlewamy wodę (około ½ szklanki lub ¾ szklanki), woda powinna zakryć ok. 2-3 cm dna. Dokładamy liść laurowy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min., aż będzie miękka (ale nie rozgotowana!). Co jakiś czas należy przemieszać kapustę.
Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, owoc trzemy na tarce na dużych oczkach i dokładamy do kapusty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej lub masło), wrzucamy drobno posiekana cebulę, smażymy przez kilka minut, aż ładnie się zarumieni. Dodajemy mąkę pszenną, smażymy mieszając, aż nabierze złotego koloru. Z kapusty odlewamy odrobinę płynu i wlewamy go na patelnię. Zawartość patelni przelewamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Całość przyprawiamy octem balsamicznym, miodem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 3 min. Kapusta jest smaczniejsza kolejnego dnia, dlatego warto przygotować ją wcześniej.
TORTILLA NA SŁONO
Składniki:
4 jajka
czubata łyżka łuski babki jajowatej
czubata łyżka mąki koksowej
szczypta soli
garść serca żółtego tartego
pół łyżki majonezu lub serka Mascarpone
Wykonanie:
Ubijamy jajka mikserem i po kolei dodajemy składniki: majonez, serek Mascarpone, łuska babki jajowatej, mąka koksowa, szczypta soli i ser żółty.
Rozgrzewamy patelnię i na oliwie z oliwek smażymy naleśniki. Opiekamy je z jednej strony, a następnie obracamy i nakładamy farsz: szynkę lub kurczak wcześniej przygotowany, ser żółty, liść sałaty, pomidory.
Dalej naleśniki składamy na pół, dobrze opiekamy jeszcze raz z każdej strony i podajemy z sosem czosnkowym lub keczupem.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów