„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 8 marca 2024 r.
TARTA
250 g mąki
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g masła
¼ łyżeczki soli
WYKONANIE:
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać zimne masło z lodówki i wysiekać nożem. Dodać żółtka, sporą łyżkę śmietany i sól. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i szybko zagnieść ciasto.
Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy na tarte. Całość nakłuć widelcem. Na cieście umieścić papier do pieczenia, obciążyć dwiema sporymi garściami fasoli, by ciasto nie „wstało”.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po piętnastu minutach usunąć papier z fasolą i piec jeszcze przez 15 minut na złoty kolor.
NA UPIECZONĄ TARTĘ MOŻNA WYŁOŻYĆ DOWONY FARSZ (WŁASNĄ KOMPOZYCJĘ SKŁADNIKÓW).
PONIŻEJ ZNAJDUJE SIĘ JEDNA Z PROPOZYCJI.
FARSZ SZPINAKOWY
450 g mrożonego szpinaku
250 g sera żółtego
4 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka masła lub oleju
gałka muszkatołowa (szczypta)
sól, pieprz
FARSZ WYKONANIE:
Na patelnię dać tłuszcz, wrzucić drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się lekko rumienić, dodać rozmrożony szpinak i podsmażyć go na wolnym ogniu, by odparował.
Jajka roztrzepać i połączyć z serem. Patelnię zestawić z ognia i gdy szpinak lekko przestygnie, dodać ser z jajkami, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Na upieczone ciasto wyłożyć szpinakowy farsz.
Piec w 180°C przez ok. 25 minut.
SOS ŚMIETANOWO JAJECZNY
Sos śmietanowo jajeczny można zastosować do każdej tarty, na której położymy dowolną kompozycję składników. Sosem zalewamy te składniki i zapiekamy razem.
SKŁADNIKI:
1 szklanka śmietany 18%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 jajka
3-4 łyżki sera żółtego (starty na grubych oczkach)
Wszystkie składniki mieszamy razem i wylewamy na tarte.
INNE PROPOZYCJE KOMPOZYCJI SKŁADNIKÓW NA TARTĘ
1.
1 pojedyncza pierś z kurczaka (pokroić w kostkę, dobrze przyprawić i lekko przysmażyć na patelni)
1 cebule (pokroić w piórka i przysmażyć na patelni)
250 g pieczarek (pokroić dowolnie i poddusić na patelni)
UŁOŻENIE NA CIEŚCIE: cebula – pierś z kurczaka – pieczarki – SOS śmietanowo jajeczny
2.
1 pojedyncza pierś z kurczaka (pokroić w kostkę, dobrze przyprawić i lekko przysmażyć na patelni)
1 cebula (pokroić w piórka i przysmażyć na patelni)
1/2 brokuł (lekko podgotować)
ser feta (pokroić w kostkę)
pomidor (pokroić w kostkę)
UŁOŻENIE NA CIEŚCIE: szynka – cebula – brokuł – ser feta – pomidor SOS śmietanowo jajeczny
3.
150 g szynki (pokroić w kostkę)
1 por (pokroić w cienkie plasterki)
UŁOŻENIE NA CIEŚCIE: W tym przypadku najlepiej do masy dodać por i szynkę, wymieszać wszystko razem i wylać na ciasto
PLACUSZKI Z INDYKA
1 pierś z indyka
1 cebula
2 jajka
100 g sera żółtego gouda
2 łyżki majonezu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz
olej do smażenia
WYKONANIE:
Pierś pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, mąkę, posiekany czosnek oraz natkę pietruszki i szczypiorek. Przyprawić curry, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
Masę nabierać łyżką i smażyć na gorącym oleju. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
GULASZ WOŁOWY
SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny (udziec wołowy lub karkówka wołowa)
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
1 cebula
1 marchewka
masło
oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Mięso opłukujemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy łyżeczkę masła.
Następnie dajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką i obsmażamy do zarumieniania.
W międzyczasie cebulę kroimy w pióra, a marchewkę w talarki.
Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy marchew i cebulę. Podlewamy odrobiną wody i pieczemy w piekarniku w temp. 180 °C przez ok. 1h.
Gulasz można spożywać z brokułowym puree.
WYKONANIE PUREE
Brokuł gotujemy pod przykryciem w bardzo małej ilości wody, dodajemy odrobinę masła, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów