„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 13 marca 2024 r.
SAŁATKA CHRZANOWA
SKŁADNIKI:
1 słoik chrzanu 250 g
20 dkg sera żółtego
5 jajek
2 jabłka
1 puszka kukurydzy lub groszku
1 mały majonez
sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Ser ścieramy na grubych oczkach. Jajka ugotować i pokroić w kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Dodajemy reszt składników i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Podała Krystyna
BABKA JOGURTOWA
SKŁADNIKI:
1 jogurt naturalny 180 g
1 kubek cukru (do odmierzania składników wykorzystujemy kubek po jogurcie)
3 kubki maki
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubek oleju
WYKONANIE:
Wszystkie składniki zmiksować razem (kolejność nie jest istotna).
Ciasto przełożyć do keksówki lub formy na babkę. Wcześniej formy dobrze smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą (keksówkę można wyłożyć papierem do pieczenia).
Pieczemy ok. 45 min w 180ºC.
Podała Maria z Jodłówki
BLOK
SKŁADNIKI :
1 margaryna PALMA
1 szklanka cukry
½ szklanki mleka
1 czubata łyżka kakao
WYKONANIE:
Wszystko razem zagotować i przestudzić.
Do tego dodać:
2 szklanki pokruszonych ciastek herbatników (najlepiej szkolnych)
1 szklankę mleka w proszku.
Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć na wafel, przykryć drugim waflem, odwrócić i przyłożyć czymś ciężkim.
Blok można zrobić w tortownicy, wtedy należy wyciąć z wafla odpowiednie okręgi na spód i górę; lub w keksówce, którą też wykładamy waflem wyciętym do rozmiarów formy.
Podała Zofia
SCHAB W JABŁKACH
SKŁADNIKI:
1½ kg schabu bez kości
goździki
3 kwaśne jabłka, np. szara reneta
MARYNATA:
125 ml cydru (lub białego wina)
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka soli
Pieprz
WYKONANIE:
Ze schabu odciąć tłuszcz i błony. Naszpikować goździkami.
Cydr wlać do pojemnika i dodać do niego oliwę i suszone zioła oraz sól i pieprz. W przygotowanej marynacie umieścić mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Zamarynowany schab pokroić w plastry, nie docinając do końca. Pomiędzy plastrami umieścić kawałki jabłka. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy go zapiekać i obłożyć resztą pokrojonych jabłek. Polać marynatą. Przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 2 godzin w temp. 180°C.
Sos zmiksować i polać nim upieczone mięso.
ŻUREK WIELKANOCNY
SKŁADNIKI:
200 ml zakwasu piekarskiego naturalnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 ml mleka
sól, pieprz
łyżka masła
2 l wody lub wywar z wędzonki
pęczek świeżego koperku zielonego
kiełbasa
jajka
WYKONANIE:
Do garnka wlewamy 2l wody lub wywaru, dodajemy połowę cebuli pokrojoną na ćwiartki oraz rozgnieciony przez praskę (lub pokrojony w talarki) czosnek. Wszystko chwilę podgotowujemy.
Następnie wlewamy 200 ml zakwasu piekarskiego, zagotowujemy i dodajemy 100 ml mleka słodkiego.
Na łyżce masła należy zarumienić drugą połowę cebuli pokrojoną w kostkę i dodać do żurku. Doprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem, a następnie wszystko jeszcze raz podgotowujemy.
Obieramy ze skórki kiełbasę, kroimy w plastry i dodajemy do żurku.
Osobno gotujemy jajka na twardo.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów