„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 26 kwietnia 2024 r.
SYROP Z PĘDÓW SOSNY
Syrop z sosny można dodawać do herbaty lub pić po łyżeczce po posiłku. Specyfik ten, bogaty w sole mineralne i witaminę C. Młode pędy należy zbierać wiosną, od kwietnia do maja, gdy nie wypuszczą jeszcze igieł. Odcinamy około 5-centymetrowe gałązki, najlepiej z boku, co pobudzi sosnę do wzrostu.
Dwa sposoby przygotowania syropu
1 SPOSÓB:
SKŁADNIKI:
młode pędy sosny (co najmniej kilogram)
woda
1 kg cukru na każdy litr wywaru
PRZYGOTOWANIE:
Pędy wkładamy do garnka i zalewamy wodą, po czym gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Po odcedzeniu dodajemy cukier – kilogram na litr wywaru – i znów zagotowujemy, aż syrop zgęstnieje. Uzyskany syrop przelewamy do butelek i pasteryzujemy przez 15 minut, dzięki temu zachowa swoje właściwości na najbliższe dwa lata.
2 SPOSÓB:
SKŁADNIKI:
młode pędy sosny
cukier kryształ,
odrobina wody.
PRZYGOTOWANIE:
Obierz pędy sosny z brązowych łusek, a następnie porządnie rozbij drewnianym tłuczkiem. Potnij na kawałki o długości 1-2 cm i wrzuć do słoika. Zasypuj pędy sosny cukrem – najlepiej warstwowo, w proporcjach 1:1 lub z lekką przewagą cukru nad pędami (np. na 3 cm pędów nałóż 4-centymetrową warstwę cukru).
Słoik zakręć, ale nie do końca lub przykryj gazą i ustaw na nasłonecznionym parapecie.
Każdego dnia przemieszaj zawartość i upewnij się, że sok pokrywa w całości pędy. W innym wypadku może się pojawić pleśń. Jeśli pędy zaczną wystawać, możesz dosypać trochę cukru.
Odczekaj ok. 2-3 tygodnie. Po tym czasie syrop będzie gotowy. Po tym czasie można przelać syrop przez gęste sitko bądź gazę i zapasteryzować.
SERNIK NA ZIMNO
Blaszka 26×26 cm
SKŁADNIK:
1 kg twarogu (mielony w wiaderku)
3 jajka
1 szkl. Cukru (jeśli ktoś woli mniej słodki, to ½ szkl. cukru)
200 g masła
125 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
180 g biszkopty podłużne
200 g herbatniki kakaowe lub maślane
2 galaretki malinowe
300 g malinek mrożonych lub świeżych
WYKONANIE:
Galaretki rozpuszczamy w i l70 ml wrzątku.
Do garnka należy przełożyć masło oraz cukier, gotujemy na wolny ogniu do rozpuszczenia masła i cukru. Dodajemy twaróg i 3 jaja. Wcześniej warto rozbić trzepaczką jajka i dodajemy je do całej masy serowej. Nie zagotowywać masy, ale ma być ciepła.
Budynie rozpuścić w 125 ml mleka i budyń przelewany do masy serowej zagotować do pierwszego bąbelka, żeby masa zgęstniałą.
Blaszkę wykładamy papierem i układamy biszkopty.
Wykładamy masę serową z rondelka na blaszkę. Na wierzch układamy herbatniki i ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Do galaretki wrzucamy maliny, mieszamy energicznie, ponieważ pod wpływem zimna galaretka gęstnieje. Całe ciasto z galaretką wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Podała Karolina
SERNIK Z ROSĄ
SKŁADNIKI:
30 dkg mąki (2 kopiate szklanki)
2 żółtka
1 całe jajko
10 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg margaryny
1 łyżka śmietany
WYKONANIE:
Ze składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wkładamy na blachę tak, by ciasto zakryło jej brzegi.
MASA SEROWA:
1,5 mielonego sera
1/2 szklanki oleju
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 jajka
2 żółtka
WYKONANIE MASY SEROWEJ:
Wszystko razem miksujemy, na samym końcu po woli wlewamy mleko. Gotową masę wlewamy do ciasta i wszystko pieczemy przez 50 min w temp. 180°C.
Podała Zdzisława
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów