„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 20 maja 2024 r.
SOK Z DZIKIEJ RÓŻY
SKŁADNIKI:
Płatki dzikiej róży (amarantowa)
Cukier
Woda
Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
WYKONANIE:
Zerwane płatki róży należy oczyścić z zielonych liści. Płatki ubić w szklankach.
Na dwie szklanki ubitych płatków wlewamy 1 szklankę wrzącej wody.
Do wrzątku (na płatki) dodajemy kwasek cytrynowy i zostawiamy na dobę pod przykryciem.
Odciskamy sok z płatków.
Po tym czasie odciskamy sok z płatków
Parzymy sok z dodatkiem cukru (na 1l wody do 1 kg cukru), mieszamy łyżką drewnianą. Wlewamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Podała Maria z Brzozowa
SOK Z LIŚCI POKRZYWY
SKŁADNIKI:
300 liści pokrzywy (najlepiej zbieranej zanim zakwitnie czyli w maju)
1 ½ kg cukru
3l przegotowanej wody
5 dag kwasku cytrynowego
WUKONANIE:
Liście pokrzywy zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie przecedzamy sok dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Zagotowujemy przez 5 minut. Wlewamy do słoików gorący nie pasteryzujemy.
Podała Beata
SYROP Z MIĘTY Z CYTRYNĄ
SKŁADNIKI:
30/40 gałązek świeżej mięty
2l wody
2kg cukru
2 cytryny (można dodać więcej)
WYKONANIE:
Gałązki mięty dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odsącz ręcznikiem papierowym. W dużym garnku zagotować 2l wody. Po zagotowaniu wyłączyć palnik i wsypać 2kg cukru i wyciśnięty sok z dwóch cytryn. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać do garnka przygotowane wcześniej gałązki mięty i zanurzyć dokładnie w syropie cukrowym. Można obciążyć np. małym talerzykiem, aby wszystkie gałązki były zanurzone.
Odstaw całość na 24h. W tym czasie mięta ściemnieje, zmniejszy swoją objętość i odda swój smak i aromat do syropu. Po upływie doby, należy wyjąć gałązki mięty i odcisnąć je dokładnie. Sam syrop przecedzić kilkukrotnie z pozostałości.
Syrop ponownie należy zagotować mieszając drewnianą łyżką aby nie dopuścić do przypalenia.
Do przygotowanych butelek wlać gorący syrop, butelki odstawić do ostygnięcia.
SKRZYDEŁKA W SOSIE PIKANTNYM
SKŁADNIKI:
20 szt. Skrzydełek drobiowych
½ śmietany 30%
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, zioła (np. prowansalskie lub zioła świeże: tymianek, majeranek, rozmaryn, pietruszka zielona)
4 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
Skrzydełka oczyszczamy, opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy. Przygotowujemy naczynię.
Przygotowujemy zaprawę:
Śmietanę, sól, pieprz, pieprz cayenne, zioła, starte ząbki czosnku, musztarda i oliwa z oliwek. Mieszamy wszystko razem. Zalewamy skrzydełka, dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia i odstawiamy na 1 godzinę lub na całą noc. Pieczemy je w temperaturze 180° przez 1 godzinę.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów