„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 17 maja 2024 r.
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
30 dkg kiszonej kapusty
1 czerwona cebula
1 kwaśne jabłko
1 duża marchewka
Pęczek natki pietruszki
SOS:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka prawdziwego miodu
2 łyżeczki musztardy
Świeżo mielony pieprz i sól do smaku
sok z cytryny do smaku
WYKONANIE:
Kapustę odciskamy z soku i siekamy na desce (jeśli jest długa).
Marchewkę i jabłko ścieramy na grubych oczkach. Kroimy w piórka czerwoną cebulę i wszystko dodajemy, łączymy składniki.
Do miski wlewamy olej, dodajemy miód, musztardą, sól pieprz i sok z cytryny. Tym sosem polewamy surówkę, i mieszamy dodając również natkę pietruszki.
Podała Maria z Brzozowa
SOK Z KWIATÓW CZARNEGO BZU
SKŁADNIKI:
40 baldachimów kwiatów
1 l wody
2 cytryny
Cukier 1kg/1l wody, ale można dać zdecydowanie mniej cukru.
WYKONANIE:
Cytryny sparzamy i kroimy w plastry, ze skórką. Oczyszczone baldachimy zalewamy wodą, dodajemy cytrynę i zostawiamy na 48h. Po 2 dniach przecedzamy, odciskamy i dodajemy cukier. Wszystko zaparzamy i gorące wlewamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Podała Maria z Brzozowa
ZUPA SZCZAWIOWA
SKŁADNIKI:
2l wody
15 dkg włoszczyzny
20 dkg szczawiu
½ szkl. śmietany
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 łyżka tłuszczu
5-6 jaj
Sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w wodzie lub bulionie, z niewielką ilością tłuszczu. Lekko posolić.
Liście szczawiu oczyścić, sparzyć i zemleć. Dodać do ugotowanej w wywarze włoszczyzny.
Śmietanę roztrzepać z mąką, wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku.
Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo ćwiartkami jaj.
CIASTECZKA KRUCHE
SKŁADNIKI:
2,5 szkl. mąki tortowej
2 szkl. mąki krupczatki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 garści cukru pudru
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
3 łyżki smalcu (lub 1/3 kostki smalcu)
2 jajka
4 żółtka
szczypta soli
1 łyżka dobrej kwaśnej śmietany
WYKONANIE:
Suche składniki na ciasto wysypać na stolnicę i wymieszać. Dodać tłuszcz starty na grubej tarce (masło, margarynę i smalec – tłuszcz musi być zimny, prosto z lodówki).
Rozetrzeć ciasto w rękach bardzo energicznie, robiąc kruszonkę. Zrobić dołek, wrzucić jajka i żółtka, posolić i dodać śmietanę. Szybko zarobić ciasto, zawinąć w woreczek i włożyć do lodówki. W lodówce może być ok. godzinę lub dłużej. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować.
Nadaje się zarówno do ciast, np. szarlotki, jak i do różnego rodzaju ciasteczek.
Po upieczeniu ciasta kruchego nie trzyma się w żadnych pojemnikach i niczym się nie przykrywa.
Przekazała Maria z Brzozowa
SZYBKIE CIASTECZKA Z ZIARNAMI
SKŁADNIKI:
3 całe jajka
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mielonych orzechów, migdałów lub mielonego lnu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Skórka otarta z cytryny
Ziarna: słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy włoskie posiekane
WYKONANIE:
Mikserem lub trzepaczką rozbijamy jaka z dodatkiem cukru wanilinowego, dodajemy proszek do pieczenia i gdy mamy już ubite jajka na puszystą pianę wsypujemy ziarna i mieszamy łyżką. Ziaren dajemy tyle, aby ciasto nie było za gęste.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po jednej łyżce układamy ciasto i pieczemy w 180°C do 20 min.
Podała Marta z Prałkowiec
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów