„Audycja kulinarna”
na żywo w piątki o godz. 11:00,
powtórka – z dodatkowym przepisem – w soboty o godz. 13:00
Tel. 16 67 67 000
Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi przepisami słuchaczy Radia FARA
podanymi w Audycji kulinarnej w piątek, 5 lipca 2024 r.
BRZOSKWINIE ZAPIEKANE Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
5 brzoskwiń
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki masła lub oleju kokosowego
1/3 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
do podania np. lody waniliowe, jogurt
WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 180°C. Brzoskwinie przekroić na 2 połówki, usunąć pestki i łyżeczką wybrać troszeczkę miąższu w miejscu gdzie była pestka, tworząc niewielkie wgłębienie. Brzoskwinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z papierem do pieczenia.
Do miski, wsypać cukier, mąkę, posiekane orzechy i cynamon. Rozdrobnić na kruszonkę, następnie dodać masło (średnio miękkie) oraz płatki owsiane i połączyć składniki (można użyć miksera lub dłonią). Otrzymane nadzienie włożyć we wgłębienia brzoskwiń i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 30 minut. Podawać z lodami lub jogurtem.
SERNIK JOGURTOWY Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 szkl. mąki
250 g margaryny
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
500 g sera białego
2 duże kubeczki jogurtu greckiego
5 jajek
¾ szkl. cukru
cukier wanilinowy
olejek śmietankowy
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
puszka brzoskwiń
masło
bułka tarta
WYKONANIE CIASTA:
Wszystkie sypkie składniki przesiać i wymieszać. Dodaj margarynę, żółtka, jajko i szybko zagnieść ciasto. Owiń w folię, włóż na 1 godz. Do lodówki. Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Większą część ciasta wyłóż dno i boki tortownicy. Resztę ciasta włóż do zamrażalnika.
Spód piecz 15 min w 170°C
WYKONANIE MASY SEROWEJ:
Żółtka oddziel od białek. Utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj ser, po łyżce jogurtu, mąkę ziemniaczaną i olejek śmietankowy. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Na podpieczony spód wyłóż 2/3 masy oraz dobrze odsączone i pokrojone brzoskwinie. Przykryj pozostałą masą. Wierzch posyp startą na tarce schłodzoną resztą ciasta.
Piec o 60-70 min w 160°C. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Podała Ewelina
PRZEPISY S. BERNADETTY
PRZEPISY S. JUDYTY
PRZEPISY S. KINGI
PRZEPISY MARTY Z PRAŁKOWIEC (niskowęglowodanowe)
Przepisy według kategorii:
Alfabetyczna lista przepisów